Meme Cerrahisi Nedir?
Meme Cerrahisi, son yıllarda görülme sıklığı artan meme kanseri ameliyatları için gelişmiş bir uzmanlık alanıdır.
Meme cerrahisinin önemi, ameliyatın teknik özelliğinden çok, hangi hastaya hangi ameliyatın yapılacağına doğru karar verilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle cerrahın deneyimi büyük önem taşımaktadır.
Meme Cerrahisi ile Yapılan Uygulamalar:
1. Kitle tespiti: Meme cerrahisiyle, memede kitle olup olmadığının tespiti yapılabilmektedir.
2. Biyopsi: Memede var olan kitlenin kanserli olup olmadığının araştırılmasında meme cerrahisi önemli rol oynar. Kitlenin kanserli olup olmadığının araştırılması biyopsi ile gerçekleştirilir.
3. Kesin tanı: Meme cerrahisiyle, biyopsi ve diğer tanı yöntemleri kullanılarak kanserli kitle için kesin tanı konulabilmektedir.
4. Meme koruyucu cerrahi: Meme cerrahisiyle kanserli kitlenin boyutu, türü ve hastanın durumu değerlendirilerek hangi tedavi yönteminin kullanılacağına karar verilir. Meme koruyucu cerrahi, lumpektomi olarak da bilinir ve memedeki sadece kanserli dokunun alınmasıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, radyoterapi (ışın tedavisi) ile birlikte uygulanır. Memenin tamamı alınmadığından meme görüntüsünde mastektomideki kadar büyük bir değişiklik olmaz. Bu nedenle hem hastanın psikolojisi hem de kozmetik açısından tercih edilebilir. Ancak bu yöntemin uygulanabilmesi için çeşitli şartlar olduğundan meme cerrahisi uzmanı, tüm şartları değerlendirerek meme koruyucu cerrahinin seçimini yapar.
5. Mastektomi: Meme koruyucu cerrahinin uygulanamadığı hastalarda mastektomi tercih edilir. Mastektomi, meme dokusunun tamamının alındığı cerrahi işlemdir. Mastektomi ile tedavi gören bir hastada aynı memede kanser görülme riski sıfıra yakındır ancak risk vardır. Mastektominin iki türü bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, sadece meme dokusunun tamamının alındığı basit mastektomidir. İkincisi ise tüm meme dokusuyla birlikte koltuk altı lenf bezlerinin de alındığı modifiye radikal mastektomidir.
6. Lenf bezi biyopsisi: Memede meme kanseri saptanmışsa, meme cerrahisiyle kanserin evresinin ve sınıfının tespiti için memedeki tümörün çevresine radyoaktif madde enjekte edilerek koltuk altı lenf bezleri de incelenir. Lenf bezlerinin incelenmesi lenf bezi biyopsisi ile gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında lenf bezi biyopsisi yapılarak kanserin lenf bezlerine sıçrayıp sıçramadığı tespit edilir.
7. Lenf bezi cerrahisi: Lenf bezi biyopsisi ardından lenf bezlerinde tümör tespit edildiği takdirde meme cerrahisi uzmanının da kararına göre meme dokusuyla birlikte lenf bezleri de çıkarılabilir. Lenf bezi cerrahisi de meme cerrahisiyle birlikte uygulanabilen bir daldır.