Tiroid bezleri, boynun alt kısmında bulunan ve vücudun metabolizmasını düzenleyen önemli bir endokrin bezidir. Tiroid cerrahisi, tiroid bezinin cerrahi olarak alınması veya düzeltilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir tıbbi prosedürdür. Tiroid bezindeki kanser veya kanser dışı bazı hastalıklar tiroid cerrahisi gerektirebilir.
Tiroid Cerrahisi ile Yapılan Uygulamalar Nelerdir?
1. Lobektomi: Tiroid bezinin yarısının çıkartılması.
2. Subtotal tiroidektomi: Her iki lobda bir miktar tiroid dokusu bırakılarak tiroid bezinin çıkartılması.
3. Totale yakın tiroidektomi: Tek tarafta bir gramdan daha az tiroid dokusu bırakılarak tiroid bezinin çıkartılması.
4. Total tiroidektomi: Tiroid bezinin tamamının çıkartılması.
Her operasyon için belirli endikasyonlar mevcuttur. Tiroid cerrahisinin en önemli riskleri anatomik olarak komşu yapıların zarar görmesidir. Bunlardan birincisi kalsiyum seviyesini düzenleyen paratiroid bezleri, diğeri ise ses tellerini uyaran sinirlerdir.
Tiroid Ameliyatının riskleri nelerdir?
Tiroid cerrahisi sırasında karşılaşılabilecek en önemli riskler arasında kanama, kalıcı ses değişikliklerine neden olan ses tellerini uyaran sinirin zedelenmesi ve hipoparatiroidiye yol açan vücudumuzun kalsiyum düzeyini ayarlayan paratiroid bezlerinin hasar görmesi bulunmaktadır. Bu komplikasyonlar daha çok lenf nodu tutulumu olan ve çevreye yayılmış büyük tümörlerde, tiroid bezine yapılan ikinci ameliyatlarda ve göğüs kafesine doğru uzanan büyük guatrlarda olur. Cerrahın tecrübesi yetersiz olduğunda komplikasyon oranı artar. Genel olarak komplikasyon oranı %2’nin altında olmalıdır.