Bariatrik Cerrahi

Bariatrik Cerrahi

Gastrik Bypass

Hakkında Daha Fazla Bilgi

Gastrik bypass ameliyatı, obezite cerrahisinde sıkça uygulanan bir prosedürdür. Gastrik bypass ameliyatında, mideden küçük bir kese oluşturulur ve bu yeni oluşturulan kesenin doğrudan ince bağırsağa bağlanması amaçlanır. Bu sayede midenin hacmi oldukça küçülür ve hastanın gıda alımı azalır.

Gastrik bypass kimler için uygundur?

Tıpkı tüp mide ameliyatlarında olduğu gibi gastrik by pass ameliyatlarında da çeşitli sağlık sorunları olan, 18-65 yaş aralığındaki obezler ve morbid obezler uygun adaylardır. Obezlerde tüp mide mi yoksa gastrik by pass mı sorusunun cevabı hastaya özeldir. Her iki yöntemin de kendi içlerinde avantaj ve dezavantajları bulunmakta olup, hasta için en etkili kararın alınması detaylı bir muayene, tahlil ve tetkik sürecini gerektirir. 

Gastrik bypass yöntemleri nelerdir?

Genel anestezi altında gerçekleştirilen gastrik by pass ameliyatlarının iki çeşidi vardır: 

* Mini Gastrik Bypass ve

* R-Y Gastrik Bypass

Mini Gastrik Bypass

Herhangi bir nedenle tüp mide ameliyatı olamayanlar ya da olmak istemeyenler için mini gastric bypass operasyonu tercih edilebilir.

Bu operasyonla yemek borusu ile midenin birleştiği bölümde, 30 cc yani bir çay bardağı hacim kadar mide kısmından kesilerek küçük ve yeni bir mide oluşturulur. Buraya ince bağırsakların kalın bağırsak ile birleşme yerine 50-70 cm kadar kalan mesafeden ince bağırsaklar eklenir. Midenin geri kalan kısmı olduğu gibi yerinde kalır. Operasyon sonrası yemek yeme miktarı hem de ince bağırsakların çoğu kısmından gıdalar geçmediği için sindirim azalır. 

Bilindiği gibi aşırı kilo, bazı hastalıklara da neden olabilmektedir. Bu hastalıklardan biri de tip 2 diyabettir. Tip 2 diyabet rahatsızlığı olanlar, mini gastrik bypass işleminden faydalanabilirler. 

Mini Gastrik Bypass Kimlere Uygulanır?

Obezite tedavi seçeneklerinin her hasta için uygun olmadığını belirtmek önemlidir, bu duruma mini gastrik bypass ameliyatı da dahildir. Hastaların ameliyata uygun olup olmadığını belirlemek için bazı kriterlere odaklanılır. Bu kriterler şunlardır:

  • Yaş
  • Vücut kitle indeksi
  • Metabolik hastalıkların varlığı
  • Reflü hastalığı
  • Hiatal fıtık varlığı
  • İnce bağırsakların durumu

Ayrıca hastada bulunan diğer rahatsızlıklar da dikkate alınmalıdır. 

R-Y Gastrik Bypass

Roux-en-Y Gastrik Bypass ameliyatının endikasyonları diğer bütün obezite cerrahisi uygulamaları ile aynıdır. 

Mini gastrik by pass ameliyatında olduğu gibi öncelikle 30 cc hacimli yeni oluşturulan mide ile ince bağırsak birleştirilir. Safra ve pankreas sıvılarını getiren diğer ince bağırsak ucu da mideden yaklaşık 70-80 cm uzaklıkta tekrar bağırsağa bağlanır. 

Bu ameliyatta ince bağırsağın kesilip birleştirileceği mesafe, hastanın kilosuna, ek hastalıklarına ve bu hastalıkların şiddetine göre farklı olabilir. Bundan dolayı bu ameliyat kendi içinde proksimal ve distal R-Y gastrik bypass olarak da iki şekilde isimlendirilir. 

Hem mide hacmini küçülten hem de emilimi kısıtlayan bu ameliyat sonrası hastaların yediği gıda miktarı azalırken, alınan besinlerin bir kısmı da emilmeden vücuttan atılır. Ancak, gastrik bypass ameliyatları sık ve kötü kokulu gaz çıkarma ve dışkılama gibi günlük hayatı olumsuz etkileyen sonuçlar doğurabilir. Ayrıca vitamin ve mineral emilimi çok azaldığı için ömür boyu ek takviyeler alınması gerekebilir. 

4 adımda

Tedavinizi Planlayın

Online Danışmanlık

Uzmanlarımız size yardımcı olmak için 7/24 hizmetinizde!

Değerlendirme

Ameliyatla ilgili tüm sorularınıza yanıt alın.

Tedavi Planı

Tedaviyi size özel planlayalım.

Takip

Ameliyat sonrasında sizlere en iyi hizmeti sunuyoruz.

Bizimle

İletişime Geçin!

Open chat
Merhaba????
Nasıl yardımcı olabilirim?